ISTOTA UZNANIA PRAWNEGO SMART KONTRAKTU W ŚWIETLE ROZWIĄZAŃ AMERYKAŃSKICH - Hulicki, Maciej (Człowiek w cyberprzestrzeni, 2020)
Artykuł dotyczy ważnego dla współczesnej gospodarki zjawiska, jakim jest blockchain i oparta na nim technologia smart kontraktów. Ukazano w nim rozwiązania, które zostały wprowadzone w Stanach Zjednoczonych, przede wszystkim na poziomie stanowym. Ich wspólnym mianownikiem jest prawne uznanie posługiwania się smart kontraktem w obrocie gospodarczym. Tego rodzaju autoryzacja technologii blockchain i smart kontraktów powoduje doniosłe konsekwencje prawne. Mimo, że możliwe jest posługiwanie się smart kontraktem w relacjach gospodarczych bez szczególnych rozwiązań legislacyjnych, ich wprowadzenie daje stronom większą pewność prawną i bezpieczeństwo obrotu, a ponadto buduje stabilną płaszczyznę dla rozwoju tej technologii.