WPŁYW REGULACJI PRAWNYCH NA RYNEK KAPITAŁOWY W ZWIĄZKU Z ROZWOJEM TECHNOLOGII BLOCKCHAIN - Szutko, Sylwia (Człowiek w cyberprzestrzeni, 2020)
Technologia blockchain zaczyna odgrywać znaczącą rolę w obszarze rynku kapitałowego. Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych kończy prace nad Platformą Blockchain dla Rynku Kapitałowego, która ma ona być otwartą i w pełni bezpieczną infrastrukturą dla rynku kapitałowego, wspierającą rozwiązania w zakresie usług posttransakcyjnych. Jednym z jej najważniejszych zastosowań ma być aplikacja eVoting zapewniająca obsługę walnych zgromadzeń.