KRYTERIUM LEGALNOŚCI ZGODY NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH W OBROCIE ELEKTRONICZNYM - Tyburska, Justyna (Człowiek w cyberprzestrzeni, 2020)
W prawodawstwie europejskim podstawowym aktem prawnym z zakresu ochrony danych osobowych jest Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Uzasadnieniem uregulowania zasad ochrony danych osobowych stała się skala zbierania i wymiany danych osobowych. Celem niniejszej pracy jest analiza i ocena najnowszych europejskich regulacji prawnych z zakresu ochrony danych osobowych i ich rozwiązań, w tym praw i obowiązków podmiotów danych oraz osób przetwarzających dane osobowe, w zakresie zwiększenia kontroli nad przepływem danych osobowych różnego rodzaju.