Generatywność i jej przejawy w readaptacji społecznej skazanych - Biel, Krzysztof (Forum Pedagogiczne, 2017)
Efektywność resocjalizacji skazanych jest ściśle powiązana z procesem readaptacji społecznej, czego efektem jest pełna reintegracja społeczna przestępców. Wiąże się to z nadaniem większego znaczenia uspołecznieniu procesu resocjalizacji i zmianą paradygmatu oddziaływań, od korekcji do rozwoju i wzmacniania aktywnego uczestnictwa jednostki w tworzeniu nowej tożsamości. W ostatnich latach wyraźniej wskazuje się na potrzebę wzmacniania generatywności w procesie readaptacji społecznej. Generatywność (życiodajność), najkrócej mówiąc, to troska o przyszłe pokolenia, ale może wyrażać się również poprzez troskę o siebie i przyszłość swoją i innych. Niniejszy artykuł ma na celu ukazanie przydatności kategorii generatywności w procesie readaptacji społecznej. Teoretyczne i praktyczne aspekty wdrażania generatywności do procesu odstąpienia od przestępstwa są akcentowane. Mimo że nie wszystkie badania potwierdzają znaczenie generatywności w procesie readaptacji społecznej skazanych, autor zachęca do prowadzenia badań na gruncie polskim, których wyraźnie brakuje.