TRUDNOŚCI W ADAPTACJI SPOŁECZNEJ DZIECKA W PRZEDSZKOLU: BADANIE CZYNNIKÓW - GERSAMIA, IRINE; IMEDADZE, NATELA (Forum Pedagogiczne, 2016)
W artykule zanalizowano problem adaptacji społecznej dzieci w okre- sie przedszkolnym. Na podstawie przeprowadzonych badań udało się wskazać trud- ności etapu adaptacyjnego, w szczególności związane z wysokim poziomem lęku oraz specyfiką relacji międzyludzkich. Poziom lęku jako czynnik nabyty przekłada się na takie zjawiska, jak: duża wrażliwość na sytuacje, w których zaangażowane są emocje, nieświadoma niepewność w zakresie własnych umiejętności, pragnienie, by podtrzymać znaną sobie pozycję, która współgra z wizją swojej osoby, a także ostre reakcje emocjonalne w sytuacjach, gdy tej wizji grozi zmiana. W tekście przedstawiono możliwe sposoby radzenia sobie z tymi zjawiskami. Szczególną uwagę zwrócono na specjalnie wyselekcjonowane gry motoryczne, które nie tylko pozwalają dzieciom się zintegrować i pozbyć poczucia izolacji, lecz także złagodzić stres towarzyszący adaptacji do środowiska przedszkolnego.