Skuteczność (w) edukacji a kategoria harmonii wewnętrznej nauczyciela - Pękala, Joanna Ludwika (Forum Pedagogiczne, 2024)
Współczesne skupienie na skuteczności edukacji jest błędnie zawężane do kategorii wydajności mierzonej metodami ilościowymi. Takie traktowanie nauczycieli i ich działań pedagogicznych może być dla edukatorów źródłem ambiwalentnych odczuć w stosunku do własnego zawodu. Autonomia i poczucie własnej skuteczności to podstawa wewnętrznej harmonii nauczyciela rozumianej jako swoisty stan równowagi. Opisana postawa jest gwarantem satysfakcji płynącej z wykonywanej pracy i zabezpiecza edukatora przed wypaleniem zawodowym.