Teoria Martina Wighta jako kontekst interdyscyplinarności pedagogiki porównawczej - Bocharova, Olena; Melnik, Inessa (Forum Pedagogiczne, 2023)
Podstawą do interpretacji pedagogiki porównawczej jako epistemu wiedzy naukowej stała się oryginalna praca International Theory: The Three Traditions, 1992 Martina Wighta, założyciela angielskiej szkoły teorii polityki międzynarodowej. Teoria społeczeństwa międzynarodowego opisuje trzy tradycje: realizm (lub makiawelizm), racjonalizm (horacjonizm) i rewolucjonizm (kantyzm). Niniejszy artykuł ma charakter przeglądowy i jest podzielony na dwie części, a treści w nim zawarte bazują na dostępnej literaturze przedmiotu. W części pierwszej przedstawiona została teoria społeczeństwa międzynarodowego oraz jej podstawowe założenia. Część druga prezentuje zmiany, które odbyły się w prowadzeniu i organizacji badań porównawczych. Zmiany te dotyczyły: przedmiotu badań np. państwa jako jednostki badawczej, działalności międzynarodowych organizacji (PISA, TIMSS), ich roli w rozwoju edukacji; rozpowszechnienia konkurencyjności wśród systemów edukacji; rozwoju globalizacji i jego wpływu na edukację.