RAISING A BOY AND A GIRL - PERSONALITY TRAITS THAT MOTHERS DEVELOP AND PREVENT FROM DEVELOPING IN THEIR PRESCHOOL-AGE SONS AND DAUGHTERS - Szymańska, Agnieszka; Aranowska, Elżbieta (Forum Pedagogiczne, 2023)
Celem było sprawdzenie, czy wybór cech osobowości, które matki wychowujące synów i córki chcą i nie chcą, aby dzieci rozwinęły, różni się między grupami. W badaniu wzięło udział 158 matek dzieci uczęszczających do przedszkoli (82 matki chłopców i 76 matek dziewcząt) w Polsce. Analizy przeprowadzono przy użyciu: (a) algorytmów text mining, (b) maszyny wektorów nośnych oraz (c) współczynnik λ Aranowskiej, testującego zgodę między odpowiedziami respondentów. W przypadku pożądanych celów matki chłopców wybierają cele, które są zgodne ze stereotypem mężczyzny, ale starają się także rozwijać cechy wspólnotowości. Matki dziewcząt wybierają cele związane głównie z tworzeniem niezależności, zaradności i wspólnotowości.