KSIĄDZ LUDWIK RUPALA – KAPŁAN Z INTUICJĄ PEDAGOGICZNĄ, PRZYJACIEL MŁODZIEŻY – REALIZATOR KONCEPCJI WYCHOWAWCZEJ ŚW. JANA BOSKO - Markiewicz, Hanna (Forum Pedagogiczne, 2023)
Salezjanin ks. Ludwik Rupala był długoletnim kierownikiem oratoriów dla młodzieży zaniedbanej wychowawczo w Łodzi, Warszawie, Rumi. Całe swoje kapłańskie życie poświęcił młodemu pokoleniu Polaków, którym wpajał idee wychowawcze św. Jana Bosko. Stosowana przez niego metoda Założyciela (uprzedzająca) łączyła w sobie religię, rozum i miłość wychowawczą. Ks. Rupala żył oratorium, tworząc środowisko wychowawcze, wprowadzając młodzież w kulturę, pogłębiając jej życie religijne. Idąc za wskazówkami św. Jana Bosko, krytykował tych współbraci, którzy nienależycie wypełniali swoje obowiązki w pracy z młodzieżą. Był sędzią surowym, ale sprawiedliwym, obdarzony wyjątkową intuicją pedagogiczną, cieszył się zaufaniem wśród podopiecznych i ich rodziców.