A student with a chronic illness during a pandemic – challenging circumstances for teachers - Konieczna, Iwona (Forum Pedagogiczne, 2024)
Celem artykułu jest ukazanie sytuacji nauczycieli edukacji włączającej w kontekście doświadczanych przez nich sytuacji trudnych związanych z pandemią COVID-19 w nauczaniu uczniów z chorobą przewlekłą. Sytuacje, jakich doświadczają nauczyciele uczniów z chorobą przewlekłą, można analizować pod kątem (1) niezaspokojonych potrzeb, (2) nadmiernego obciążenia pracą, (3) wyzwań w realizacji zadań, (4) pojawiających się konfliktów, (5) poczucia zagrożenia. Badania przeprowadzono w perspektywie jakościowej. Metodą badawczą zastosowaną w tym badaniu było studium indywidualnego przypadku. Grupę badawczą stanowiło 50 nauczycieli. Wszyscy nauczyciele, z którymi przeprowadzono wywiady, podkreślali wyzwania związane z dłuższymi godzinami pracy, brakiem narzędzi dostosowawczych oraz trudnościami w nawiązaniu kontaktu z uczniami i ich rodzicami. Szkołom, do których uczęszcza mniejszość uczniów cierpiących na choroby przewlekłe, często brakuje potencjału, motywacji i wiedzy specjalistycznej, aby zaplanować działania wspierające nauczanie.