Kwestionariusz Spostrzegania Funkcjonowania Sekt (KSFS-17) jako narzędzie diagnostyczne dla celów profilaktyki społecznej - Gajewski, Mariusz (Forum Pedagogiczne, 2024)
Artykuł prezentuje sposób tworzenia i właściwości psychometryczne kwestionariusza spostrzegania funkcjonowania sekt (KSFS-17) badającego przekonania respondentów w zakresie świadomości i percepcji fenomenu sekt, a w tym specyfiki werbunku, wiedzy dotyczącej możliwych konsekwencji przynależności do sekt, kontekstu społecznego ich funkcjonowania oraz osobistej dyspozycji do podjęcia decyzji i działań w kontekście tychże grup. Kwestionariusz składa się z 17 pozycji ocenianych na skali 5-punktowej. Badanie przeprowadzono na próbie 749 osób (liczebność kobiet i mężczyzn w próbie była proporcjonalna: kobiety: N=410; 54,7%; mężczyźni: N= 339; 45,3%). W celu określenia trafności teoretycznej kwestionariusza KSFS-17 wykorzystano metodę CFA. Analiza konfirmacyjna potwierdziła 4-czynnikową strukturę kwestionariusza niemniej kwestionariusz można stosować jako narzędzie jednowymiarowe. Rzetelność dla wskaźnika ogólnego wyniosła dla całego narzędzia 0,935 zaś dla poszczególnych czynników od 0,640 do 0,847. Współczynnik dobroci dopasowania wykazał akceptowalne, umiarkowane dopasowanie danych (χ2/df = 3,78). Ostatecznie uzyskane wyniki okazały się zadowalające w związku z czym kwestionariusz KSFS-17 można rekomendować do stosowania dla celów pracy pedagogicznej, edukacyjnej i wychowawczej w tym profilaktyki społecznej, terapii, jak i do badań z obszaru nauk społecznych.