Cognitive and Metacognitive Mechanisms Used by Students with Hearing Loss During Comprehension of Literary Texts: Inferring From Explicit and Implicit Information - Dłużniewska, Agnieszka (Forum Pedagogiczne, 2024)
Celem artykułu było rozpoznanie poznawczych i metakognitywnych mechanizmów czytania u uczniów z wadą słuchu. W badaniu wykorzystano metodologię ilościową, aby ocenić zrozumienie słów kluczowych dla interpretacji tekstu i zdań złożonych, a także wnioskować o wyraźnych i ukrytych intencjach autora. Wyniki pokazują, że uczniowie z ubytkiem słuchu mają znacznie niższy poziom rozumienia słów, zdań i tekstów niż ich słyszący rówieśnicy. Grupy te nie różniły się istotnie pod względem deklarowanej częstotliwości wykorzystania którejkolwiek z grup strategii (strategia globalna, wsparcie i rozwiązywanie problemów). Analiza regresji wykazała, że ​​u uczniów z wadą słuchu wnioskowanie o intencji autora tekstu na podstawie informacji wyrażonych bezpośrednio i pośrednio jest tłumaczone innymi predyktorami. Jednocześnie wyniki te potwierdzają, że zastosowanie przez nauczyciela odpowiednich strategii może pomóc w doskonaleniu umiejętności czytania ze zrozumieniem u uczniów słabosłyszących i głuchych.