Reguły translacji i konwencje ujawniające się w kreacjach rysunkowych niewidomych uczniów - Niestorowicz, Ewa (Forum Pedagogiczne, 2024)
Niniejsza publikacja ma na celu ustalenie czy osoby całkowicie niewidome od urodzenia konstruują rysunki w oparciu o reguły translacji. Analizie zostanie poddana formalna warstwa rysunków osób niewidomych w odniesieniu do reguł translacji opracowanych przez S. Millar (1975, 1991, 2000). Dokonam zatem oceny znajomości reguł translacji w wybranych pracach niewidomych uczniów oraz podejmę próbę ustalenia konwencji rysunkowej. Kluczowa będzie odpowiedź na pytanie, czy osoby niewidome konstruują rysunki postaci ludzkiej w oparciu o zrozumiały społecznie , kod wizualny”. Metodą badawczą będzie analiza wytworów plastycznych. W celu dotarcia do wiedzy w umyśle autora na temat obrazowanego zjawiska zastosowano wywiad oraz obserwację uczestniczącą, dopełniającą ocenę możliwości rysunkowych. Dokonane analizy pokazały, że reguły translacji opracowane do oceny rysunków osób niewidomych zostały zachowane w kryteriach: prawidłowego osiowania, spójności, liczby głównych części ciała, a także odpowiednich reguł translacji głównych części ciała i elementów twarzy; kwestią problematyczną okazało się być odtworzenie detali.