Percepcja zagrożeń dla bezpieczeństwa wśród młodzieży – przykład bydgoskich maturzystów 2018-2023 - Trempała, Wojciech; Kapsa, Izabela (Forum Pedagogiczne, 2024)
W artykule przedstawiono wyniki ilościowych badań empirycznych na temat sposobu percypowania i hierarchizowania współczesnych zagrożeń dla bezpieczeństwa wśród młodzieży. Badania przeprowadzono na próbie 1252 maturzystów z bydgoskich szkół średnich w latach 2018/2019 i 2022/2023. Zbliżona liczebność grup respondentów biorących udział w badaniu w poszczególnych latach dała możliwość przeprowadzenia analizy porównawczej. Jej wartość poznawcza wynika z faktu, iż czas oddzielający pomiary w obu grupach wiązał się z pojawieniem i nasileniem wielu zagrożeń o globalnym oddziaływaniu. Mowa tu między innymi o pandemii Sars-Cov-2, agresji Rosji na Ukrainę czy nasilaniu kryzysu środowiskowego. Uzyskane rezultaty prowadzą do wniosku, iż badana młodzież dostrzega i uważa za największe te ryzyka, które w danym momencie są najsilniej obecne w debacie publicznej i eksponowane w środkach masowego przekazu w związku z bieżącymi wydarzeniami. W obu badanych grupach za największe zagrożenie dla bezpieczeństwa uznano wojnę, w świadomości młodzieży rosło znaczenie zagrożeń ekologicznych, malał natomiast - początkowo wysoki - niepokój dotyczący aktów terroryzmu.