The Family as the First and Primary Environment for Peace-Oriented Upbringing - Wiśniewska, Ewa (Forum Pedagogiczne, 2024)
Podstawową przestrzenią społeczną, w której kształtuje się zdolność młodych pokoleń do pokojowej koegzystencji, jest przestrzeń domu rodzinnego. W takiej przestrzeni możliwe jest nauczanie pokojowego i konstruktywnego współżycia z drugim człowiekiem oraz rozwijanie wyobraźni moralnej dzieci. Celem niniejszej pracy jest namysł nad pierwszoplanową i podstawową rolą rodziny w wychowaniu młodych pokoleń do pokoju oraz uzasadnienie wybranych wartości i zasad imperatywnych w tym procesie.