Intercultural Competences and the Challenges of Teachers in Education for Peace - Mróz, Anna; Kawula, Anna (Forum Pedagogiczne, 2024)
Artykuł porusza kwestie związane z nabywaniem kompetencji interkulturowych przez nauczycieli w dynamicznie zmieniającym się kontekście wielokulturowym. Nabywanie kompetencji wielokulturowych rozumiane jest jako twórczy wysiłek każdego nauczyciela w procesie samorozwoju, a tym samym w procesie kształtowania kultury pokoju, co jest bezpośrednio związane z jakością edukacji interkulturowej, edukacji na rzecz pokoju. Autorzy przedstawiają kompetencje i wyzwania rządzące edukacją interkulturową w kontekście wielokulturowym, analizując idee i postawy wynikające z ducha tolerancji oraz wartości przypisywanych dialogowi prowadzonemu zarówno w sferze krajowej, jak i zagranicznej. Taki stosunek pozwala na nabycie tzw. kompetencji wielokulturowych oraz odrzucenie stygmatyzacji, ksenofobii czy postaw ekstremistycznych.