Technologie generatywnej sztucznej inteligencji – nowe perspektywy i nowe wyzwania edukacyjne - Kuruliszwili, Sergo (Forum Pedagogiczne, 2024)
Artykuł porusza tematykę roli technologii generatywnych sztucznej inteligencji (SI) w kontekście współczesnych wyzwań edukacyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem procesów nauczania i uczenia się przez całe życie. W obliczu dynamicznie rozwijających się technologii edukacja całożyciowa (Lifelong Learning) staje się kluczowym elementem adaptacji do szybko zmieniającego się świata. Technologie – takie jak Wielkie Modele Językowe (LLM) i Generatywne Sieci Adwersatywne (GAN) – otwierają nowe możliwości dla edukacji, umożliwiając znaczną personalizację procesu dydaktycznego. Artykuł analizuje zarówno możliwości, jak i ryzyko związane z ich wdrażaniem, zwracając uwagę na zjawiska z nimi związane, wśród których pojawi się wykładniczość tempa rozwoju technologii, technologiczny solucjonizm oraz transformacja od konektywizmu do asystentów wiedzy. W tym kontekście zmianom podlega rola nauczycieli w kształtowaniu umiejętności społecznych i adaptacyjnych uczniów.