Doskonalenie kursów e-learningowych poprzez zastosowanie metody badania w działaniu - Kwiatkowska, Wioletta; Ćwiek, Agata (Forum Pedagogiczne, 2026)
Celem niniejszego badania było przedstawienie możliwości zastosowania metody badania w działaniu, w projektowaniu i wdrażaniu kursów e-learningowych w szczególności identyfikacji problemów i trudności oraz refleksji i autorefleksji. Zastosowanie metody badania w działaniu umożliwia dokonanie analizy, rekonstrukcji, przeformułowania scenariusza i działań oraz zaplanowania dalszych prac wdrożeniowych i ewaluacyjnych. W badaniu wykorzystano metodę pisemnego wywiadu częściowo kierowanego oraz formularz recenzji. Badaniu poddano doświadczenia studentów kierunków pedagogicznych podczas tworzenia i wdrażania e-kursów na zajęciach akademickich oraz opinie osób korzystających z tych kursów i oceniających proces wdrożenia. Wyniki badania pokazują przykład zastosowania badania w działaniu poprzez opracowanie i wdrożenie e-kursu, autoocenę i ocenę opracowanego projektu e-kursu oraz ewaluację tych projektów na etapie wdrożenia.