Postawy rodziców wobec korzystania przez dzieci z nowych technologii. Analiza wybranej grupy badanej - Kochanowicz, Małgorzata (Forum Pedagogiczne, 2025)
Celem głównym tego artykułu było poznanie opinii 300 rodziców dzieci w wieku do 16. roku życia, mieszkających w Warszawie, na temat używania przez ich dzieci nowych technologii. Główne pytania badawcze dotyczyły: – skali zainteresowania dzieci/nastolatków nowymi technologiami, – poznania wiedzy rodziców o cyberzagrożeniach, – poznania deklaracji pogłębiania wiedzy rodziców z zakresu bezpieczeństwa, korzystania przez dzieci i nastolatków z nowych mediów. Główne wyniki: Wyniki sondażu diagnostycznego pokazały,że zainteresowanie dzieci, również tych najmłodszych nowymi technologiami można określić jako wysokie. Rodzice dzieci, które korzystają z nowych technologii, deklaratywnie określili swój poziom wiedzy z zakresu zagrożeń dzieci w Internecie zazwyczaj jako niski lub średni, a zainteresowanie tychże rodziców wzięciem udziału w szkoleniu z zakresu zagrożeń, na które jest narażone dziecko w Internecie można uznać za niskie.