Religious Education as the Foundation of Holistic Youth Development. The Perspective of the Pedagogy of Hope and Trust - Cichosz, Wojciech; Lisica, Jarosław; Buchta, Roman; Dziekoński, Stanisław (Forum Pedagogiczne, 2024)
W obliczu wyzwań współczesnego świata młodzi ludzie często zmagają się z poczuciem bezradności i brakiem nadziei. UNICEF wskazuje, że prawie 20% europejskich nastolatków cierpi na zaburzenia psychiczne. W reakcji na te problemy idea pedagogiki nadziei, szczególnie rozwijana w chrześcijańskiej myśli edukacyjnej, zyskuje na znaczeniu. Pedagogika nadziei kładzie nacisk na integralny rozwój jednostki – fizyczny, emocjonalny, społeczny i duchowy – oraz promuje zaufanie, krytyczne myślenie i odporność psychiczną. Artykuł analizuje fundamenty pedagogiki nadziei oraz jej potencjał jako odpowiedzi na potrzeby i wyzwania edukacyjne młodych ludzi.