Umiejscowienie kontroli rodzicielskiej matek a ich współpraca ze specjalistami w procesie terapii dzieci z opóźnieniem rozwoju psychoruchowego - Lew-Koralewicz, Aneta (Forum Pedagogiczne, 2017)
Celem przeprowadzonych badań było udzielenie odpowiedzi na pytanie o lokalizację kontroli wychowawczej matek dzieci z opóźnieniem rozwoju psychoruchowego, które podejmowały współpracę w procesie wczesnej interwencji oraz matek, które wykazywały trudności w podejmowaniu działań rehabilitacyjnych i współdziałaniu ze specjalistami. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że matki, które mają trudności w podejmowaniu współpracy w procesie wczesnego wspomagania rozwoju dziecka, mają większe nasilenie zewnętrznego umiejscowienia kontroli niż matki, które nawiązują dobrą współpracę ze specjalistami i angażują się w proces pomocowy.