Sprawiedliwość społeczna w edukacji globalnej w perspektywie etyki odpowiedzialności globalnej - Ciążela, Helena (Forum Pedagogiczne, 2017)
Zagadnienie sprawiedliwości społecznej stanowi bardzo istotny element edukacji globalnej. Sprawiedliwość społeczna, dotycząca zasady równości w relacjach między wielkimi grupami społecznymi, dotyczy klas i warstw, narodów oraz grup wyznaniowych. Obejmuje ona zarówno przeszłość, teraźniejszość, jak i przyszłość. Ponieważ edukacja globalna nie jest jedynie opisem, ale również propozycją wartościowania, jest więc także nauką o sprawiedliwości społecznej. I zawsze nią była, gdyż żaden program ekspansji gospodarczej, politycznej czy ideowej nie mógł funkcjonować bez aksjologii. Problemem dzisiejszej edukacji globalnej jest nie tylko stworzenie adekwatnego do potrzeb, programu, lecz także rewizja dotychczasowych treści programowych.