Rodzicielstwo w cieniu choroby – relacje z dziećmi z perspektywy Asystentów Zdrowienia (Ex-In) w roli rodziców - Olszewski, Bartosz H. (Forum Pedagogiczne, 2025)
Artykuł analizuje rodzicielstwo w kontekście zaburzeń psychicznych opierając się na narracjach Asystentów Zdrowienia (Ex-In), którzy wychowywali swoje dzieci w warunkach psychicznego obciążenia. Tekst uwzględnia biologiczne, psychologiczne i społeczne czynniki wpływające na funkcjonowanie rodziny, z naciskiem na jakość więzi, komunikację, samoocenę dziecka oraz wpływ stygmatyzacji. Wskazuje również, że przy odpowiednim wsparciu społecznym, medycznym i psychoterapeutycznym możliwe jest budowanie relacji opartych na trosce i emocjonalnej obecności. Refleksje uczestników podkreślają potrzebę społecznej otwartości i systemowego wsparcia rodzin doświadczających kryzysów psychicznych.