Dydaktyczna zmiana, która zostaje: recenzja książki Gabrieli Pleschovej “The Long-Term Effects of Educational Development Programmes. Collaboration, Trust and Leadership”, Palgrave Macmillan, 2025, pp. 186. - Tłuściak-Deliowska, Aleksandra (Forum Pedagogiczne, 2026)
Recenzja książki Gabrieli Pleschovej The Long-Term Effects of Educational Development Programmes. Collaboration, Trust and Leadership przedstawia wyniki badań dotyczących długofalowego wpływu programów rozwoju dydaktycznego nauczycieli akademickich. Autorka recenzji podkreśla, że trwała zmiana praktyki dydaktycznej nie zależy wyłącznie od udziału w szkoleniach, lecz przede wszystkim od wsparcia instytucjonalnego, kultury współpracy oraz relacji opartych na zaufaniu. Szczególną wartość książki stanowi identyfikacja różnych ścieżek rozwoju nauczycieli akademickich po ukończeniu programów rozwojowych oraz analiza czynników sprzyjających lub utrudniających wdrażanie innowacji dydaktycznych. Publikacja dostarcza ważnych rekomendacji dla uczelni i stanowi cenne źródło wiedzy dla osób zajmujących się rozwojem dydaktyki akademickiej.