NOWE TECHNOLOGIE I ICH ZNACZENIE DLA EDUKACJI - ROZWAŻANIA NA KANWIE KSIĄŻKI LIDII BIELINIS „UCZENIE SIĘ W PRZESTRZENIACH CYFROWYCH UNIWERSYTETU. STUDIUM TEORETYCZNO-EMPIRYCZNE” - Chrobak, Stanisław; Skorza, Sandra (Forum Pedagogiczne, 2023)
Współczesna edukacja, także na poziomie przedszkolnym i wczesnoszkolnym, coraz silniej korzysta z nowych technologii, które wspierają rozwój poznawczy, emocjonalny i społeczny dzieci. Narzędzia cyfrowe – takie jak interaktywne aplikacje, tablice multimedialne czy roboty edukacyjne – umożliwiają tworzenie atrakcyjnych sytuacji dydaktycznych, sprzyjających eksperymentowaniu, rozwijaniu kreatywności oraz myślenia przyczynowo-skutkowego. Ważnym aspektem jest indywidualizacja nauczania: dzięki technologiom nauczyciel może dostosować tempo i formę pracy do potrzeb konkretnego ucznia, wspierać dzieci z trudnościami, a jednocześnie rozwijać potencjał uczniów zdolnych. Nowe technologie odgrywają również istotną rolę w kształtowaniu kompetencji kluczowych, w tym cyfrowych i STEAM, które są niezbędne w przyszłym życiu zawodowym. Wspólne projekty multimedialne rozwijają umiejętności współpracy, komunikacji i odpowiedzialności. Technologie podnoszą też atrakcyjność zajęć, ułatwiają utrzymanie uwagi i motywują dzieci poprzez interaktywne, angażujące treści. Korzyści obejmują ponadto usprawnienie pracy nauczycieli oraz wzmocnienie komunikacji z rodzicami, którzy mogą śledzić postępy dziecka i aktywnie wspierać jego rozwój. Technologie sprzyjają także wyrównywaniu szans edukacyjnych, zwłaszcza u dzieci wymagających dodatkowego wsparcia lub mieszkających w mniejszych miejscowościach. Jednocześnie ich stosowanie wiąże się z wyzwaniami, takimi jak nadmierny czas ekranowy, ryzyko uzależnienia czy konieczność właściwego przygotowania pedagogów. Dlatego kluczowe jest zrównoważone, świadome i pedagogicznie uzasadnione korzystanie z narzędzi cyfrowych. Nowe technologie nie zastępują tradycyjnej edukacji, ale właściwie wprowadzone mogą ją znacząco wzbogacić, czyniąc proces uczenia się bardziej efektywnym, atrakcyjnym i dostosowanym do potrzeb współczesnego społeczeństwa.