Problem promowania rywalizacji w środowisku szkolnym i jej konsekwencje dla kształtowania relacji rówieśniczych. Analiza narzędzi sprzyjających uczeniu się we współpracy - Turek, Małgorzata (Forum Pedagogiczne, 2026)
Artykuł analizuje wszechobecność rywalizacji w środowisku edukacyjnym oraz jej wpływ na relacje rówieśnicze i efektywność uczenia się. Opierając się na ramach teoretycznych i badaniach empirycznych, niniejsze opracowanie bada, jak rywalizacja strukturalna i intencjonalna kształtuje środowisko szkolne. Artykuł postuluje krytyczną ocenę praktyk pedagogicznych opartych na rywalizacji i proponuje przykłady działań wspierających uczenie się przez współpracę, które nauczyciele mogą wykorzystać w pracy z dziećmi. Autorka przedstawia konkretne metody budowania atmosfery współpracy w klasie oraz analizuje ich wartość edukacyjną w kontekście rozwoju kompetencji społecznych uczniów.