Spójność i elastyczność systemu rodzinnego oraz zdolność rodziców do adaptacji w rodzinach wychowujących dziecko z niepełnosprawnością intelektualną w oparciu o Model Kołowy Davida H. Olsona - Segiet, Teresa; Sekułowicz, Małgorzata; Latawietz, Beatrice (Forum Pedagogiczne, 2026)
Cel: Celem badań było ustalenie, w jaki sposób spójność i elastyczność systemu rodzinnego kształtują zdolność rodziców do adaptacji wobec wyzwań związanych z niepełnosprawnością intelektualną dziecka. Problematyka: Problematyka oscyluje wokół analizy funkcjonowania rodziny wychowującej dziecko z niepełnosprawnością intelektualną w kontekście jej spójności i elastyczności, a także zależności tych wymiarów z poziomem zadowolenia z życia rodzinnego oraz otrzymywanym wsparciem społecznym. Metodologia badań: Badania zrealizowano w paradygmacie ilościowym. Narzędzia badawcze, które wykorzystano do realizacji projektu to: 1. „Skala Oceny Rodziny” (polska adaptacja FACES IV). 2. „Skala zmagania się z Kryzysem Rodzinnym” F- COPES Olsona w polskim opracowaniu Radochońskiego. Wyniki: Uzyskane wyniki wskazują, że sposób, w jaki rodziny radzą sobie z trudną sytuacją, zależy od dostępnych zasobów. Są to zarówno zasoby wewnętrzne – takie jak więzi emocjonalne, wzajemne wsparcie – jak i zewnętrzne, obejmujące pomoc społeczną, dostęp do specjalistycznych usług oraz sieci wsparcia. Wnioski: Badani rodzice wychowujący dziecko z niepełnosprawnością intelektualną charakteryzują się wysoką spójnością i elastycznością systemu rodzinnego, skutecznie adaptują się do sytuacji kryzysowej poprzez rozwój kompetencji emocjonalnych i społecznych, osiągają wysoki poziom satysfakcji z życia rodzinnego, a otrzymywane wsparcie społeczne wzmacnia ich więzi i zdolność do reorganizacji ról.