Problem demoralizacji dzieci i młodzieży. Refleksje nad negatywnymi zachowaniami adolescentów - Krajewska, Beata (Forum Pedagogiczne, 2026)
W rozwoju dzieci i młodzieży, przyswajaniu wartości i norm, uczeniu się życia w społeczeństwie zachodzić mogą różnego rodzaju utrudnienia, zaburzenia i nieprawidłowości, aż po zachowania określane mianem demoralizacji. Problem demoralizacji dzieci i młodzieży jest osią rozważań niniejszego artykułu. Struktura tekstu opiera się na przyjętym problemie badawczym: czym jest demoralizacja, jakie są źródła zachowań aspołecznych oraz możliwości ochrony adolescentów w tym zakresie? Celem artykułu jest więc ukazanie zagadnienia demoralizacji, jego przyczyn oraz perspektyw przeciwdziałania. Przedstawione zostało znaczenie procesu socjalizacji i rola w nim przede wszystkim środowiska rodzinnego, jak też możliwe zakłócenia prawidłowości jego przebiegu, pojęcie demoralizacji, jej źródła i możliwości ochrony dzieci i młodzieży przed uleganiem złym zachowaniom. Eksploracje poczynione zostały na podstawie metody analityczno - syntetycznej źródeł prawa oraz literatury. Problem demoralizacji to faktyczna i realna trudność wymagająca zgłębiania poprzez badania naukowe, po to aby znajomość wszystkich komponentów tego zjawiska pozwalała skutecznie chronić młodych ludzi przed podejmowaniem złych zachowań i ich konsekwencjami.