Ks. prof. dr hab. Jarosław Michalski (1964 – 2024) - Czarnecka, Martyna; Żelazkowska, Mariola (Forum Pedagogiczne, 2026)
Artykuł ma charakter wspomnieniowy i poświęcony jest ks. prof. dr. hab. Jarosławowi Michalskiemu (1964–2024), pedagogowi, badaczowi i nauczycielowi akademickiemu. Celem tekstu jest przedstawienie najważniejszych etapów jego życia, drogi naukowej, aktywności dydaktycznej oraz zaangażowania organizacyjnego i społecznego. Autorzy syntetycznie omawiają rozwój jego zainteresowań badawczych, obejmujących pedagogikę religii, filozofię wychowania, problematykę sensu życia oraz personalistyczno-egzystencjalne podstawy edukacji. W artykule zaprezentowano również najważniejsze publikacje, projekty badawcze, aktywność międzynarodową oraz funkcje pełnione w środowisku akademickim. Szczególne miejsce zajmuje charakterystyka jego koncepcji pedagogicznej, łączącej perspektywę aksjologiczną, hermeneutyczną i egzystencjalną. Tekst ukazuje ks. prof. Michalskiego jako uczonego, który łączył refleksję teoretyczną z praktyką dydaktyczną i działalnością na rzecz rozwoju pedagogiki. Artykuł stanowi próbę uporządkowanego przedstawienia dorobku badacza oraz utrwalenia pamięci o jego wkładzie w rozwój pedagogiki religii i filozofii wychowania.