Motivation of Hospice Volunteers in the Past and Today - Seredyńska, Anna (Forum Pedagogiczne, 2018)
Powstanie pierwszego Hospicjum w Polsce jest związane ze stosunkowo niedawną historią lat 70-tych. Jednak zmiany jakie się dokonały w Polsce w ostatnich latach powodują, że dzisiaj na wolontariat hospicyjny decydują się inne osoby niż ponad czterdzieści lat temu. Artykuł pokaże wpierw jak wyglądały idee wolontariatu hospicyjnego. Zostanie to opisane w świetle wywiadu z byłą koordynator wolontariatu w Hospicjum św. Łazarza w Krakowie, Ewą Bodek. Wywiad ten jest obecnie przygotowywany do publikowania. Jak wygląda motywacja wolontariuszy dzisiaj zostanie zaś przedstawione w świetle analizy rozmów wstępnych z czterech ostatnich rekrutacji kandydatów na wolontariuszy Hospicjum św. Łazarza w Krakowie. Nowością artykułu będzie zestawienie z jednej strony wyników badań jakościowych dotyczących motywacji pierwszych hospicyjnych wolontariuszy w Polsce, z drugiej zaś wyników analizy badań dotyczących motywacji przychodzących w ostatnich latach do Hospicjum kandydatów do wolontariatu.