ETiK-International Wiedeń. Problemy badawcze, przeprowadzone badanie i analiza wyników - Ritzer, Georg; Breinbauer, Ines Maria; Schluss, Henning; Krobath, Thomas (Forum Pedagogiczne, 2016)
Etyka w Austrii, podobnie jak w większości krajów Europy, ma w publicznym systemie edukacji szkolnej status przedmiotu alternatywnego wobec religii. Mimo że stan taki trwa od ponad dwóch dziesiątek lat, brakuje woli politycznej i społecznej, żeby go zmienić. W niniejszym artykule zaprezentowano badanie ETiK-International, które zostało przeprowadzone w Wiedniu w 2014 roku przez zespół złożony z naukowców pochodzących z Wiener Univerisität i Kirchliche Pädagogische Hochschule Wien/Krems. Artykuł składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym scharakteryzowano prawne i społeczno-kulturowe determinanty prowadzenia lekcji etyki i religii w Austrii. W drugim rozdziale zaprezentowano problemy badawcze podjęte w przeprowadzonym badaniu ETiK-International. W dwóch kolejnych omówiono wyniki ilościowe (rozdział trzeci) i jakościowe (rozdział czwarty), jakie uzyskano w 11 wybranych wiedeńskich szkołach średnich.