CZŁOWIEK JAKO PODMIOT PRACY W LABOREM EXERCENS JANA PAWŁA II - Solak, Adam (Forum Pedagogiczne, 2016)
Artykuł podejmuje kwestię podmiotowości człowieka pracy. Zasadniczym materiałem bazowym dyskursu jest encyklika Jana Pawła II Laborem exercens. Podejmowane są tylko wybrane wątki z obszaru podmiotowości człowieka jako podmiotu pracy. Podmiotowość człowieka ukazana zostaje w aspekcie przedmiotowości pracy i jej celu. Praca zaś jako proces tranzytywny i intranzytywny.