Pomoc społeczna wobec zjawiska wykluczenia społecznego osób z chorobami psychicznymi - Regulska, Agnieszka (Forum Pedagogiczne, 2016)
Artykuł dotyczy problemu wykluczenia społecznego osób z chorobami psychicznymi oraz wybranych zadań z obszaru pomocy społecznej podejmowanych na rzecz przeciwdziałania temu zjawisku. Osoby z chorobami psychicznymi doświadczają wielu problemów w codziennym funkcjonowaniu w podstawowych obszarach życia społecznego, dlatego należą do głównych grup zagrożonych wykluczeniem społecznym. Zadania na rzecz integracji podejmowane są przez system pomocy społecznej. W artykule zasygnalizowane zostały niektóre formy oparcia społecznego realizowane zwłaszcza w obszarze pracy socjalnej.