Udział polskich Kościołów ewangelikalnych w budowaniu społeczeństwa obywatelskiego - Czech, Karolina (Forum Pedagogiczne, 2016)
Artykuł zawiera rozważania dotyczące roli Kościołów i religii w budowaniu społeczeństwa obywatelskiego, przybliżając czytelnikowi szczególny nurt w historii chrześcijaństwa, jakim jest nurt ewangelikalny oraz powstałe na jego gruncie Kościoły i wspólnoty wyznaniowe. Autorka skupia się przede wszystkim na Polsce ukazując, że wiara i przynależność do Kościoła jest dla Polaków wciąż sprawą nader istotną. W artykule zaprezentowane zostały dwa przykładowe Kościoły nurtu ewangelikalnego: Kościół Zielonoświątkowy i Kościół Chrześcijan Baptystów. Podkreślono ich zainteresowanie wspólnym dobrem, zaangażowanie społeczne, jak również wysiłek wkładany w wychowanie dzieci na odpowiedzialnych obywateli.