Inclusive technologies: Assistive technology for all learners - Edyburn, Dave L. (Forum Pedagogiczne, 2020)
Edukacja to inwestycja, którą czyni społeczeństwo w każde nowe pokolenie dzieci i młodzieży. Biorąc pod uwagę przyszłość, która może nie wyglądać jak przeszłość, jak możemy ocenić cel edukacji? Mówiąc słowami Aoun (2017), chodzi o odpowiedź na pytanie: jak opracować program nauczania przygotowujący uczniów do funkcjonowania w przyszłości, w której ludzie i roboty będą wykonywać pracę? Celem tego artykułu jest opisanie koncepcji technologii wspomagającej i prześledzenie jej transformacji w stronę zwiększania skuteczności uczenia się, wspomaganej przez technologię jako sposobu wspierania sukcesu edukacyjnego wszystkich uczniów. Przedstawione propozycje odnoszą się do uczniów we wszystkich klasach i mają za zadanie wspieranie ich w sprostaniu wysokim standardom związanym z czytaniem, pisaniem i rozwiązywaniem problemów matematycznych.