Andrzej Potocki – portret uczonego - Klimski, Wojciech; Uklańska, Katarzyna (Forum Pedagogiczne, 2021)
Artykuł dotyczy zmarłego w 2018 roku profesora socjologii Andrzeja Potockiego. Prezentuje jego życiorys naukowy, interdyscyplinarne podejście do badań, wypracowany warsztat pracy naukowej oraz realizowany etos pracy. Potocki zajmował się socjologią religii, socjologią edukacji i wychowania, a także teologią pastoralną i katechetyką. Umiejętnie łączył swe zainteresowania badawcze, do czego przyczyniło się w znacznej mierze jego wykształcenie teologiczne oraz uzyskane stopnie i tytuły naukowe w zakresie socjologii. Był także badaczem terenowym, a głównym obszarem jego badań były Bieszczady.