Kierunki umiędzynarodowienia edukacji wyższej w Chinach - Mańkowska, Anna (Forum Pedagogiczne, 2021)
Celem podjętych analiz jest omówienie współczesnych kierunków i trendów w umiędzynarodowieniu edukacji wyższej w Chinach. Przedmiotem badań jest zjawisko umiędzynarodowienia na poziomie edukacji wyższej – instytucjonalne rozwiązania oraz praktyczne implikacje. Opisane zostały krajowe programy usprawniania przepływu wiedzy, migracje studentów chińskich, tworzenie transnarodowych uczelni wyższych oraz polityka zatrudniania międzynarodowej kadry akademickiej. W treści artykułu wykorzystano badania zastane chińskich i zagranicznych autorów. Jako metodę badawczą wybrano analizę źródeł wtórnych.