Więzienna służba zdrowia w trosce o stan osób przewlekle chorych, zaburzonych i niepełnosprawnych - Kurlak, Iryna (Forum Pedagogiczne, 2017)
W artykule są analizowane działania więziennej służby zdrowia wobec osadzonych z różnymi problemami zdrowotnymi. Omawia się sytuację kilku grup osób – zakażonych HIV, chorych na gruźlicę, uzależnionych od alkoholu i narkotyków, niepełnosprawnych fizycznie i z zaburzeniami psychicznymi. Podkreśla się potrzebę zwiększenia finansowania więziennej służby zdrowia i liczby personelu medycznego, a także polepszenia warunków materialno-bytowych i sanitarnych w procesie profilaktyki zachowań suicydalnych oraz poprawienia stanu zdrowia osób tymczasowo aresztowanych i skazanych.