Rehabilitacja społeczno-zawodowa dorosłych osób autystycznych. Wprowadzenie do zagadnienia - Buława-Halasz, Joanna (Forum Pedagogiczne, 2017)
Choć autyzm rozpoznawany jest w Polsce od około 30 lat, to jednak nie zostały przygotowane rozwiązania systemowe dla dorosłych osób autystycznych po ukończeniu edukacji szkolnej. Liczne raporty przywołane w tekście świadczą o tym, że sytuacja tej grupy jest trudna. Dlatego dużą rolę odgrywają organizacje pozarządowe, dzięki którym dorosłe osoby autystyczne mają szansę na rehabilitację społeczną i zawodową.