Miejsce pracy socjalnej w koncepcji Marii Grzegorzewskiej pomocy ludziom niepełnosprawnym - Orłowska, Małgorzata (Forum Pedagogiczne, 2022)
W holistycznej koncepcji pomocy osobom niepełnosprawnym skonstruowanej przez Marię Grzegorzewską pomoc i służba społeczna stanowi jej dopełnienie. Tymczasem ten rys jej twórczości i dorobku jest relatywnie mało znany. Prezentowany artykuł zawiera materiał odwołujący się do przemyśleń samej Grzegorzewskiej jak i pokazuje jej dorobek w tym zakresie in statu nascendi oraz w odniesieniu do dnia dzisiejszego.