„Gdybym był nauczycielem...” – refleksje osób ze spektrum autyzmu o wizji nauczyciela - Błeszyński, Jacek (Forum Pedagogiczne, 2022)
Przedstawiony artykuł to część szerszych badań dorosłych z autyzmem. Głównym założeniem cyklu przeprowadzonych badań było wysłuchanie i wsłuchanie się w głos osób najbardziej zainteresowanych, czyli z diagnozą autyzmu. Zebrany materiał pozwolił na przedstawienie poglądów osób z autyzmem, opartych na własnych doświadczeniach, na temat roli nauczyciela - kreatora przestrzeni edukacyjnej. Do tej pory prezentowaliśmy doświadczenia, uwagi nauczycieli i terapeutów, teraz możemy wsłuchać się w głos osób z autyzmem - uczniów, rodziców, nierzadko będących nauczycielami i terapeutami. Wnioski dotyczą odmienności podejścia do procesu nauczania / uczenia się. Wynika to z specyficznych dla tego zaburzenia objawów, jak również zróżnicowanego podejścia edukacyjno – terapeutycznego. Kolejny ma związek ze stosowaniem kar, które poza zakazanymi, często ewoluują w kierunku psychicznych i społecznych, np. izolowanie, marginalizowanie czy brak zainteresowania. Ważne wydaje się zwrócenie uwagi na nieefektywne próby narzucania, uznanych za normatywne form funkcjonowania, jak również traktowanie tych osób jako nie w pełni sprawne intelektualne - co nie jest uwarunkowaniem.