Zakłócanie przebiegu lekcji – różnorodność i sytuacyjna zmienność - Konieczna, Agnieszka (Forum Pedagogiczne, 2022)
Zjawisko określane jako przeszkadzanie na lekcji, jeśli przyglądamy się mu bliżej, okazuje się złożone i wielowymiarowe. Artykuł skupia się na różnorodnych formach uczniowskich zachowań zakłócających pracę w klasie oraz na tym, jak mogą być one postrzegane. Ukazane zostało, jak każda z konceptualizacji zjawiska nakłada na nauczyciela inne wymagania. Celem artykułu jest także zwrócenie uwagi na decyzje dydaktyczne dotyczące takich kwestii, jak wybór zadań i struktura organizacyjna zajęć. Mają one wpływ na minimalizowanie zakłóceń w trakcie lekcji. W artykule zgromadzono dowody empiryczne pokazujące, że zachowania zakłócające mogą się zmniejszać lub zwiększać i że wszystkie dzieci mogą przejawiać nieproduktywne zachowania w pewnych kontekstach.