Wyznaczniki poczucia tożsamości osób w wieku późnej dorosłości żyjących w polskiej i czeskiej części Śląska Cieszyńskiego - Jas, Katarzyna (Forum Pedagogiczne, 2022)
Osoby mieszkające na Śląsku Cieszyńskim żyją w kilku wymiarach pogranicza. Taka sytuacja przyczynia się do tworzenia złożonej i niejednorodnej tożsamości jednostek zamieszkujących ten teren. W poczynaniach badawczych podjęto próbę odpowiedzi na następujący problem: jakie są wyznaczniki poczucia tożsamości osób w wieku późnej dorosłości żyjących w polskiej i czeskiej części Śląska Cieszyńskiego? Opisu wyznaczników poczucia tożsamości mieszkańców Śląska Cieszyńskiego dokonano odwołując się do Teorii Zachowań Tożsamościowych Tadeusza Lewowickiego. Podstawę analiz podjętych w tym rozdziale stanowi materiał empiryczny uzyskany w badania ilościowych. Uzyskane odpowiedzi poddano analizie statystycznej. W badaniach uczestniczyły osoby w wieku późnej dorosłości Śląska Cieszyńskiego. Wyniki przeprowadzonej analizy statystycznej wskazują na to, że istnieją statystycznie istotnie związki między poszczególnymi obszarami TZT a poczuciem tożsamości osób w wieku późnej dorosłości żyjących w polskiej i w czeskiej części Śląska Cieszyńskiego.