Activation of persons with disabilities on the labor market - Podlińska, Olga; Stolarczyk, Paulina; Żmijewska, Aneta (Forum Pedagogiczne, 2022)
Włączenie społeczne i zawodowe osób z niepełnosprawnościami stanowi duże wyzwanie dla państwa, władz lokalnych, osób zarządzających w kraju, a także instytucji wspierających osoby z dysfunkcjami. Określenie sytuacji osób z niepełnosprawnościami na rynku pracy i właściwa identyfikacja jej przyczyn przekładają się na skuteczne kreowanie polityki państwa wobec tych osób oraz działania instytucji wspierających je w aktywizacji zawodowej.