Man in the face of suffering. Pedagogical perspective - Niewęgłowski, Jan (Forum Pedagogiczne, 2022)
Cierpienie jest obecne w życiu każdego człowieka. Towarzyszy ono osobie pod każdym stopniem długości i szerokości geograficznej. Jest to temat ogólny ludzki. Problem ten współistnieje z człowiekiem. Dlatego należy do obszarów aktywności i refleksji człowieka, które są ciągle i na nowo podejmowane. Chociaż zauważamy cierpienie w świecie zwierząt, to jednak dotyka ono szczególnie człowieka. Doświadczenie cierpienia często odsłania człowiekowi jego głębię i bogate pokłady jego człowieczeństwa. Bez niego człowiek nie zdawałby sobie sprawy o ich istnieniu. Nasze życie ziemskie realizuje się pomiędzy immanencją i transcendencją. Dla człowieka wierzącego cierpienie przynależy do transcendencji. Rzeczywistość cierpienia przybiera liczne i różne postacie. Pomimo wielu prób poszukiwania odpowiedzi na pytanie „dlaczego”, cierpienie nadal pozostaje wielką tajemnicą. Dlatego człowiek cierpiący zawsze powinien budzić nasz szacunek i współczucie. W miarę możliwości należy nieść mu pomoc, otuchę i nadzieję. W procesie wychowania należy uwrażliwiać młodego człowieka na obecność cierpienia w jego życiu i życiu innych.