Język sztuki – analiza porównawcza twórczości plastycznej artystów (nie)pełnosprawnych - Steliga, Anna (Forum Pedagogiczne, 2016)
Sztuka stanowi formę przekazu informacji za pomocą fizycznego medium. Analiza dzieła sztuki to zwrócenie uwagi na dwie płaszczyzny: formę i treść. Forma to elementy wizualne użyte w trakcie procesu twórczego, treść zaś stanowi przekaz emocjonalny lub intelektualny. Działalność artystyczna służy do zaspokajania wielu potrzeb osobistych i społecznych. Ważnym motywem do jej podjęcia może być pragnienie uzewnętrznienia swojej osobowości bądź potrzeba obiektywnego zapisu. Artykuł zawiera analizę porównawczą twórczości plastycznej niepełnosprawnych i pełnosprawnych artystów.