Wybrane zagadnienia problematyki patologicznego hazardu w Polsce - Kurlak, Iryna (Forum Pedagogiczne, 2017)
Wśród różnego rodzaju zjawisk patologicznych szczególne miejsce z uwagi na swoje dramatyczne konsekwencje zajmuje hazard. Samo uprawianie hazardu nie jest jeszcze patologią. Patologicznym staje się uzależnienie od tej czynności, kiedy to uprawianie hazardu staje się najważniejsze w życiu człowieka, zaczyna dominować w jego myśleniu, w uczuciach oraz w zachowaniu, w związku z czym powstają szkody, a w chwili zaprzestania grania pojawiają się przykre objawy odstawienia. Taki hazard został nazwany patologicznym i jest uznany za chorobę. W artykule omawia się prawdopodobne przyczyny uzależnienia od hazardu, mechanizmy i fazy nałogowego grania, charakteryzuje się osobowość patologicznego gracza, myślenie hazardzisty, konsekwencje grania, rodzinę hazardzisty i terapię patologicznego hazardu. Podaje się krótkie studium przypadku, który ma typowy charakter dla procesu rozwoju patologicznego uzależnienia i jego dramatycznych skutków.