SZKOŁY SALEZJAŃSKIE - LOREK SDB, PIOTR (Forum Pedagogiczne, 2016)
Artykuł prezentuje refleksje płynące z doświadczenia pracy w szkole sa- lezjańskiej. W Polsce działa około 70 takich szkół, realizujących wychowawcze zadania państwa i ewangelizacyjne Kościoła. Są one bardzo zróżnicowane. Posiadają wiele atutów, wśród których szczególnie cenne są charyzmatyczne dziedzictwo zawarte w systemie prewencyjnym, wysoki poziom nauczania, bezpieczeństwo i rodzinna atmosfera. Mają też swoje trudności, z którymi muszą sobie radzić na co dzień. Przed szkołami salezjańskimi w Polsce stoją ogromne wyzwania wychowawcze i duszpasterskie. Kryterium ich oceny pod kątem wierności idei ks. Bosko stanowi pierwsze oratorium na Valdocco, które dla młodzieży było domem, parafią, szkołą i podwórkiem.