Kategorie (nie) obecne w edukacji: religia, religijność, duchowość - Parzyszek, Magdalena (Forum Pedagogiczne, 2024)
Człowiek jest homo religisus i jako taki, jest zdolny do poznania i zrozumienia otaczającej go rzeczywistości i swojej w niej pozycji, swego sposobu istnienia, który wyznacza istotne momenty jego egzystencji, a w konsekwencji jego losu. Jednym z najważniejszych problemów współczesnego człowieka jest zniewolenie cywilizacyjne. Obecne przemiany niosą ze sobą wiele zagrożeń, które jawią się jako atrakcyjne propozycje, ale też powodują zamęt w wielu sferach życia człowieka. Istnieje zatem wielka potrzeba pedagogicznego namysłu nad religią, religijnością i duchowością. W dzisiejszym świecie/edukacji tematyka religii, religijności i duchowości wydaje się być (nie) obecna. Prezentowany artykuł jest głosem w dyskusji na temat konieczności podnajmowania wyżej wskazanych zagadnień w edukacji dzieci i młodzieży po to, aby tak ważne zagadnienia dla ludzkiej egzystencji pomagały definiować życie poprzez nadawanie mu sensu.