Effective Teacher and Effective Teaching Practices: Literature Perspective and Learning Experience—A Qualitative Study between Italy and Spain (Part I) - del Pilar Alcolea Pina, Maria; Formella, Zbigniew (Forum Pedagogiczne, 2023)
Wielu autorów podkreśla potrzebę uwzględniania głosu ucznia w badaniu efektywności nauczania. Wymaga to odpowiednich metod i technik przy prowadzeniu takich badań. Nauczyciele i ich praktyki są czynnikami zewnętrznymi, które wywierają duży wpływ na proces uczenia się. Twierdzimy, iż jednym z ważniejszych elementów wysokiej jakości oddziaływania nauczycieli jest postrzeganie ich nauczania przez samych uczniów. Rozbudowane i szczegółowe podejście do tej dziedziny nauki wymaga holistycznego paradygmatu. Umożliwia to perspektywa humanistyczna, która postrzega ucznia jako osobę. Podobnie metodologia i instrumenty badawcze powinny być zgodne z takim paradygmatem. W tym sensie przedstawione badania nad wpływem na efektywność nauczycieli są opisane poprzez pryzmat doświadczeń uczniów.